Thursday, 27 October 2016

Tahukah Anda : Mesin Basuh Juga Perlu Di Cuci [ Teknik Mencuci Berkesan]


SEGMEN : TAHUKAH ANDA
Mesin BASUH perlu juga di CUCI ??

Kebanyakan orang mengabaikan kerja pencucian dalaman mesin basuh. Ini menyebabkan pakaian yang dibasuh dan ditinggalkan semalaman berbau "kepam:( hapak ).
Ini adalah BERKEMUNGKINAN DARIKEkotoran yang melekat di belakang tabung dimana perlu juga dicuci.
Paling kritikal.. Bila basuh baju , akan nampak macam seakan-2 kertas@ tisu yang dicarik-2kan berterabur melekat dibaju.
Sebelum terjadi macam tue.. moh kita belajar cara mencuci tangki mesin basuh muatan atas
Disini sy berkongsikan cara penyelesaiannya.

LANGKAH 1

Cabut penapis yang ada didalam tangki cuci sebersih-2nya dan pasang semula.

LANGKAH 2

Pilih program@course@mode " TUB CLEANING"
kalo x ada pilihan tersebut.
boleh pilih "SOAK"
Kalo x ada juga
boleh pilih mana-2 "course" cuma pastikan pilih cycle "wash" SAHAJA.
Pastikan "WATER LEVEL" adalah tahap makisma
tekan " START"
Nota: Pastikan tidak memasukan apa-apa pakaian didalam mesin basuh. Biarkan ianya dipenuhi air semata-mata

LANGKAH 3

Bila air dah 1/3 penuh, letakan bahan pencuci bersesuaian diantaranya :
Produk ada dipasaran . Pastikan ianya mengandungi
1. SODIUM PERCARBONATE atau SODIUM CARBONATE (300Gram)
atau

2. Sodium Borate (Borax) ( 300Gram )
atau

3. Jenama CALGON @ COSWAY@OXY@( 300gram)
atau

4. 140 Gram Soda ( RM3.00 ) dicampur bersama cuka putih 750ML ( RM2.50) yang telah dicampur didalam bekas lain sebelum dimasukkan kedalam mesin
atau
5. Pencuci jenama "ZIP " ACTIVE FORMULA with BICARBONATE
Pastikan bancuh sebelum memasukkan didalam mesin 
(300Gram)
atau

6.tidak meletakkan apa-apa pun boleh juga , cuma kurang effektif kerja pencucian tersebut

LANGKAH 4

Jika anda memilih mode pembasuhan 

1. TUB CLEANING
2. SOAK
kerja anda lebih mudah , tak perlu tunggu , siap jer dah ok
Jika memilih mode pembasuhan WASH sahaja , selepas mesin telah siap cycle 3 minit. biarkan mesin terendam selama sejam
Selepas sejam pilih mode
"wash" 8 minit
"RINSE" 2 kali
"Spin"1 minit
Passtikan selepasmode tersebut siap , tiada keladak yang tinggal didalam dasar tangki, Jika masih ada , cuci filter terlebih dahulu dan ulangi step wash , rinse dan spin sehingga tiada kesan keladak tertinggal
SIAP.

NOTA : 

1. Sebelum melakukan kerja pencucian drum ni , pastikan kerja-kerja membasuh telah siap, sebab memakan masa yang lama.
(Anggaran 2 jam )

2. Pastikan bahan-2 yang sy cadangkan tue sesuai dengan mesin anda, Baca manual mesin terlebih dahulu sebelum melakukan proses ni

3. Kalo x yakin dengan bahan ni , cari d pasaran memang ada bahan khas untuk mencuci bahagian DRUM tersebut. Anda lebih yakin.

JIKA BERMANAFAAT.. Sila lah SHARE dan like yaa..
TERIMA KASIH








EmoticonEmoticon