Monday, 5 September 2016

Buat Projek Tugu Negara RM650j Ada Duit, Baiki Sekolah Takde Duit - Netizens Luah Kekecewaan..



Tetapi.
Bukannya semua projek mega itu bagus. Projek mega itu bagus jika ianya melibatkan kepentingan rakyat. Projek yang tidak meminggirkan keperluan rakyat atau mengabaikan hak rakyat. Projek yang hanya menguntungkan kronisma, kapitalisma, sebelah pihak yang berauthoriti dan mereka-mereka yang berkepentingan menjana keuntungan semata-mata, projek mega itu tidakla bagus. Wujudnya rantaian ekonomi pun hanya bersifat sementara yang mana berkemungkinan akan bagi vibe negative kat rakyat pada masa mendatang. Contohnya projek mega KLCC. Kita setakat berbangga gitu-gitu je la. Hasil yilek. Ini nak buat menara satu lagi. Tak cukup dengan menara, tambah tugu negara pula. Sementara itu menteri bersetuju dengan cadangan kutip derma dari ibu bapa & pelajar bagi membiayai kos penyelenggara bangunan sekolah.

What the f@ck la semua ini.

Menerusi petikan berita Malaysiakini, aku membaca ;

Tugu Negara dan kawasan di sekitarnya mendapat suntikan RM650 juta bagi menjadikan kawasan seluas 66 ekar itu sebagai taman hutan hujan dalam bandar. Sebahagian besar projek itu akan dibiayai Khazanah Nasional yang memperuntukkan dana sebanyak RM500 juta. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata "hutan tropika mini dalam bandar raya" itu akan menjadi sebahagian daripada ikon utama Kuala Lumpur.

Berucap merasmikan projek Taman Tugu di Tugu Negara hari ini Najib berkata fasa pertama akan siap pada pertengahan 2018. "Salah satu ciri global city (bandar raya global) ialah pembangunan masyarakat dalam sesebuah bandar raya menuju kepada kemudahan riadah. Kemudahan green lungs (kawasan hutan). "Sebab itulah bandar raya London sinonim dengan Hyde Park, Central Park sinonim dengan New York. "Jadi saya ingin suatu hari nanti, Taman Tugu ini sinonim dengan Kuala Lumpur yang bertaraf global city," katanya.

Projek itu dijalankan ketika isu mengenai kewajaran tugu menggambarkan makhluk hidup dianggap haram dalam Islam diperkatakan. Isu itu kembali menjadi perhatian selepas timbalan mufti Perak Zamri Hashim menulis dalam sebuah akhar mengenai binaan patung seperti burung helang adalah haram kerana menyerupai haiwan hidup. Memetik hadis nabi Zamri berkata ijmak seluruh ulama mazhab Ahli Sunnah wal Jamaah menetapkan haram membina atau membuat replika patung yang lengkap bagi benda bernyawa seperti manusia atau binatang. “Malah, jika sudah dibina wajib dirobohkan, manakala membinanya atau membuatnya adalah dosa besar,” tulisnya dalam sisipan “Ibrah” di Berita Harian pada 2 September lalu.

Dijangka siap pada 2020 Tugu Negara terdiri daripada patung gangsa menyerupai sekumpulan tentera dengan satu daripadanya memegang tiang bendera mengibarkan Jalur Gemilang. Ia telah disiapkan pada 1966 untuk memperingati pasukan keselamatan yang terkorban semasa darurat di negara ini. Setinggi 15 meter, ia adalah patung gangsa berkumpulan tertinggi di dunia. Apabila taman itu siap nanti kata perdana menteri setiap pemimpin dunia yang mengadakan lawatan rasmi ke negara ini akan dipelawa menanam pokok sebahagai sebahagian daripada jadualnya.

Kata Najib walaupun Khazanah sudah menetapkan konsep taman itu agensi berkenaan masih terbuka kepada maklum balas orang ramai mengenai bagaimana hasilnya kesudahannya nanti.

Sementara itu berdasarkan kenyataan media projek itu akan melibatkan pemuliharaan 1,000 pokok dan penanaman lebih 5,000 lagi pohon dari hutan hujan Malaysia. Laluan pejalan kaki juga akan dibina untuk menawarkan akses kepada taman itu, termasuk melalui stesen KTM Komuter Bank Negara, dan melalui KL Sentral melalui beberapa mercu tanda. Di samping itu, kemudahan lain seperti gerai makanan dan minuman, taman permainan kanak-kanak, tempat acara dan kemudahan pendidikan akan dibina serta terbuka kepada orang ramai.

Selain Khazanah, beberapa rakan kongsi projek itu ialah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (Frim), Jabatan Alam Sekitar, Persatuan Pencinta Alam Malaysia dan lain-lain lagi. Projek itu dijangka siap sepenuhnya pada 2020.

----------

1. Amboi. Kemain lagi juta-juta buat projek.

2. Padahal masa sekarang projek sebegitu tidak bersesuaian dengan keperluan semasa rakyat.

3. Sounds interesting projek tu. Tetapi sayangnya bukan di saat keuntungan Petronas yang menyusut ke 11% dari 44% pada tahun 2008. Senang cakap timing tak sesuai.

4. Keadaan semasa rakyat ialah mereka perlukan suntikan ekonomi yang melibatkan kepentingan mereka secara langsung.

5. Projek mega berimpak tinggi kurang sesuai dijalankan pada ketika kerajaan cut banyak bajet kementerian.

6. Najib menyeru kepada penjimatan. Tapi 650j projek tugu negara jimat apa dia? Tu tak kira projek panda lagi. Zoo negara sendiri complaint takda dana nak tanggung anak panda. Tu pasey nak hanto pulang. Dulu sebelum amek panda kata penjilat Najib, nanti pelancong ramai2 masuk Malaysia nak tengok panda. Untungla sektor pelancongan. Abah kau untung. Zoo negara sampai tak tertanggung beban menyara. P balikla panda. Konon nanti Malaysia dapat projek China. Mereka up alasan baik punya. Abah kau dapat projek China. Firma China dapat projek mega Malaysia lagi ada. Ya Rabbi. Rasa nak peneranjang je seko-seko.

7. Time ekonomi cemerlang, projek mega ini menguntungkan. Sebab rakyat punya wang untuk berbelanja. Tetapi time ekonomi sedang bermasalah disebabkan kejatuhan minyak, ringgit, banyak company terjejas, ada VSS sana VSS sini, inflasi, hutang rakyat yang menimbun, mahasiswa menggangur ramai siap berebut job dengan PATI, PADI takpayah la kita buat benda bukan-bukan. Memang jangka siap 2020. Tetapi bukan waktu 2020 kau semua keluar modal. Kau keluar modal pada saat projek neh berjalan iaitu pada sekarang neh. Ye ye jek Khazanah nak campak 500 juta. FRIM lagi. DBKL pun sama. Mane korang cekau duit? Dari mane? Dari siape? Rakyat juga yang jadi mangse. Kalau2 time tu Khazanah susut keuntungan, sampai menjejaskan pelaburan, mao kita gak kena korek poket menderma cukai. Uihhh. Seram fikir.

8. Tak boleh blah. Aku tengok Najib bangga gile declare projek ini dalam berita tadi. Tv3 lapor ada la dekat 15 minit. Seriyus Najib. Rakyat bukan gila nak berindah. Kalau ko gila kreatif, tempat2 berindah sedia ada kau majukan. Naikkan selevel bagi memajukan kawasan2 berkenaan dengan idea gempak dan inovatif tetapi modal minima.

9. Dan dengan duit yang juta2 tu tolongla untuk sekian kalinya upgradela bangunan sekolah. Upgrade la fasiliti sekolah. Upgrade la hospital yang memerlukan. Upgrade la benda2 penting seperti membina lebih banyak rumah kos serdahana bawah 100k. Tolongla. Untuk sekian kalinya korang fikir demi rakyat tanpa ada niat atau agenda tersembunyi. Betul2 ikhlas nak jalankan tanggungjawab dengan amanah. Janganla makan gaji buta lagi.

Luahan netizens.

















Askar pencen pun aku rasa tak setuju benda alah neh. Baik kau upgrade aset-aset military yang bersesuaian dengan keperluan semasa lagi ada faedah.


EmoticonEmoticon