Tuesday, 20 September 2016

BERNAMA lapor 'dalang' sebenar yang malukan Datin Rosmah



.
SALAH satu berita paling panas minggu ini tentu sekali kisah Datin Rosmah yang dilaporkan kononnya akan menerima anugerah "Leads by example" (Kepimpinan Melalui Teladan) daripada pertubuhan dunia UNESCO, tapi rupanya itu hanyalah berita tidak benar, atau lebih tepat berita yang diterima dari sumber tak betul.

Laporan berita kononnya Datin Rosmah bakal terima anugerah daripada UNESCO itu sudah habis dipukul canang seluruh negara, semua jentera media kawalan Barisan Nasional yang ada digunakan untuk beritahu rakyat bahawa Datin Rosmah begitu hebat, sampai UNESCO pun iktiraf beliau.

Kalau lihat laporan Buletin Utama TV3, media pengampu nombor satu Datin Rosmah, bukan main cun dia edit gambar orang tua tu, anak dara 18 tahun pun tak secantik beliau.




Manakala di media sosial pula, penyokong Datin Rosmah bukan main bangga 'idola' mereka dapat anugerah. Mana tidaknya, selama ini semua media selain media pengampu asyik kutuk Rosmah saja, termasuklah blog MiLo SuaM ni.

Tak sampai sehari berita Rosmah dapat anugerah itu dipukul canang, UNESCO keluar kenyataan pula menafikan wujudnya anugerah tersebut. Masa Rosmah dilapor nak dapat anugerah, media Malaysia saja yang lapor, bila kantoi anugerah itu tak wujud, media satu dunia laporkan.

Adoi, Malu besar!

Sekarang siapa nak jawab? Sumber asal yang laporkan berita Rosmah nak dapat anugerah UNESCO adalah Pertubuhan Berita Kebangsaan, BERNAMA. Gila kau buat pasal dengan Datin Rosmah, kau memang cari maut.

Akhirnya BERNAMA jelaskan siapa sebenarnya yang bagi cerita merapu sehingga menyebabkan Datin Rosmah dan pengikutnya malu besar bukan sahaja di Malaysia, malah seluruh dunia, kerana media antarabangsa turut laporkan berita ketidakwujudan anugerah tersebut.




Dalang yang menjadi punca Datin Rosmah mendapat malu besar bernama Datuk Seri Alias Ahmad, beliau dilaporkan sebagai Naib Presiden Suruhanjaya Kebangsaan, UNESCO Malaysia.

Maka dalam hal ini aku terima dua perkara:

Satu, Bernama tak salah, dia laporkan saja apa yang dikata oleh Alias Ahmad. Kalau betul kata dia betul lah laporan Bernama, kalau salah kata dia, salahlah laporan Bernama.

Kedua, aku terima Datin Rosmah tak dapat anugerah "Leads by Example" (Kepimpinan melalui teladan) sebab kalau dia terima anugerah itu, daripada UNESCO pula, tak ke jadi bahan gelak seluruh dunia. 

Kenapa UNESCO akan jadi bahan gelak seluruh dunia kalau bagi anugerah kepada Rosmah? 

Lu fikirlah sendiri...


Read more: http://www.milosuam.net/2016/09/bernama-lapor-dalang-sebenar-yang.html#ixzz4KmVEHaEU


EmoticonEmoticon