Thursday, 25 August 2016

Senarai cawangan Maybank Yang Akan ditutup Kerana



Senarai cawangan Maybank yang akan ditutup di seluruh negara. Betulkah tutup? @ tukar ke cawangan lain? Wakil Maybank boleh jawab tak?




Pengalaman menTERMINATE ASB dengan Maybank
Salam pembaca sekalian,

Ak nak berkongsi sedikit pengalaman ak menTERMINATE ASB dengan Maybank. Memula ak nak bagitahu ASB loan ni ak buat masa ak kerja sebagai staff di KFC Jengka. Masa tu ak target ak boleh simpan dalam RM 100 sebulan. Jadi ak amek ASB loan yang paling sekejap jer.

Ak nyer ASB loan sebanyak RM10k selama 10 tahun. Jadi bayaran ak setiap bulan adalah RM109. Ak stat buat ASB loan pada DEC 2011, jadi stat bayar bebulan Jan 2012. Ak tak pernah miss bayaran sebab die auto debit tambah lak ak nyer gaji KFC masuk dalam Maybank. Sehingga tahun 2015, ak stat memikirkan kerugian untuk ak melanggan hutang semata2 untuk dapatkan dividen yang tinggi. Memang tak berbaloi sangat, tambah lak ak dah malas nk berhutang.

Macam  dalam post sebelum2 ni memang ak seorang yang berusaha untuk menjaga kewangan dengan baik. Lihat sajelah post2 tentang berjimat. Ak cuba kumpulkan pembacaan tentang penjimatan dan kaya dengan berjimat. Tak rugi pun, sebab antara nak atau tak jer.

Ak buat ASB loan di Jengka jadi cawangan die Temerloh. Jadi agak lama la proses die untuk menghasilkan loan. Setiap tahun, ak akn dapat statement kewangan pasal ASB loan ni. Bila ak tengok macam rugi jer, sebab dah la bayar 109 sebulan pastu tambah lak interet charge 35-36 sebulan. Pastu awal dividen dapat la 600-700 jer. Bayar (109x12) + (34x12) = 1716.

Ok, mesti korang akan cakap awat tak amik yang amaun banyak dan lama sikit. Sebab ak tak mahu bayar bunga kat bank. Ak nyer loan bunga 3080 jer. Murahlah. Tapi tak jugak bila ak kira interest charge bebulan tu. Haaaa, ak jadi stress.

Pada 2 Mac2015,g Maybank Bentong, ak ckp nak terminate ASB loan. Tapi sebelum tu, ak check dulu amaun yang ak dapat if ak terminate. Die buat kira2 dalam 2k. Tapi pegawai tu cakap die amek masa 2-3bulan sebab ak nyer borang kat Temerloh. Ak tak kisahlah. Tapi dok gak ak bertanya... ahaksss. Yela sebab masa yang sama ak buat surat untuk bayar lump sum CIMB loan. Ok, tu citer lain ok.

Pada 6 April 2015, penjualan ASB ak berjaya. Dan telah masuk amaun 2k dalam akaun Maybank ak pada 14 April 2015. Alhamdulillah ak bersyukur sangat. Impian ak untuk terminate ASB loan berjaya. Dan hutang ak makin kurang. Alhamdulillah...



EmoticonEmoticon