Tuesday, 6 December 2016

Kuliah Muslimat Moktar Senik


Blog ini akan menyiarkan keseluruhan screenshoot chatting di facebook antara Ketua Dewan Ulama Pas Pahang yang juga AJK Pas Pusat dengan seorang gadis bernama Nursyakiqah Shaari. Persoalannya adakah benar AJK Pas Pusat ini berkelakuan tidak senonoh seperti yang telah di dedahkan oleh seorang pengguna facebook bernama Alexander Pittsuwan Thomprason dengan seorang facebook wanita bernama Nursayafikah Shaari?

Jika perkara ini tidak benar Mokhtar Senik wajib menafikannya dan membuat dakwaan di makamah terhadap Alexander Pittsuwan Thomprason sebagaimana yang telah beliau cabar agar dirinya di bawa ke mahkamah oleh Mokhtar Senik supaya semuanya terjawab siapa yang benar dan siapa yang salah. Tetapi sehingga hari ini Moktar Senik masih berdiam diri dan tidak pernah membuat apa-apa laporan polis terhadap Alexander Pittsuwan Thomprason.

Kenapa?

Kerana Moktar Senik sama sekali tidak akan berani berhadapan dengan Alexander Pittsuwan Thomprason di makamah sebab beliau sedar sekiranya perkara ini di bawa ke mahkamah secara terang tingkah lakunya berlucah menggunakan FB messenger akan terbukti. Mokhtar Senik mungkin boleh menipu penyokongnya dengan berbagai alasan tetapi beliau tentu lebih sedar setiap pembohongan yang beliau beri akan makan dirinya sendiri kerana di makamah beliau sudah pasti tidak dapat mengelak untuk membuka messengernya sebagai menafikan bahan bukti dari pihak Alexander Pittsuwan Thomprason.

Walaupun Mokhtar Senik telah menyekat (block) akaun facebook Nursyafikah tetapi sekiranya pihak makamah meminta beliau "batalkan sekatan" (unblock) segala mesej-mesej beliau dengan Nursyafikah akan timbul kembali di messenger Nursyafikah dan 3 perkara yang lebih penting lagi ialah IP Address divice yangbeliau guna telah pun di simpan sebagai bukti, Nama facebooknya walaupun berapa banyak pun beliau tukar akan tetap naik pada facebook Nursyafikah dan "username" iaitu URL facebooknya.

Siapa Nursayafikah Shaari?

Sebenarnya Nursayafikah Shaari tidak pernah wujud dan gambar yang di gunakan untuk menjadi watak Nursayafikah Shaari telah di ambil di sebuah laman sesawang lucah sebagai umpan untuk menjerat AJK Pas Pusat ini. Modus Operandinya ialah facebook Nursayafikah Shaari ini di wujudkan sebagai satu jerat untuk membongkar sikap sebenar Moktar Senik yang berpura-pura di sebalik pakaian agama agar rakyat Malaysia tahu siapakah sebenarnya orang yang bernama Moktar Senik. Facebook Nursayafikah Shaari mula menjerat Moktar Senik dengan menulis status-status menghentam dan mengutuk parti Amanah, PKR, Dap, Mat Sabu, Anwar Ibrahim, Rafizi dan semua pemimpin parti Pakatan Harapan dengan tujuan meyakinkan Moktar Senik bahawa facebook Nursayafikah Shaari ini adalah penyokong tegar gabungan Pas dan Umno.

Tektik menghentam parti-parti dan pemimpin Pakatan Harapan menjadi apabila setiap kali status ni naikkan akan mendapat sokogan dari penyokong Pas/Umno dan facebookers dari Pakatan Harapan pula berbalas komen melawan status-status Nursayafikah Shaari. Lebih menarik lagi tektik ini telah membuat Moktar Senik tidak melepaskan peluang untuk LIKE setiap status-status Nursayafikah Shaari. 
Sehinggalah sampai masanya admin facebook Nursayafikah Shaari merasankan tiba waktu yang cukup sesuai untuk mula memancing Moktar Senik dengan mula memberi salam pertama.



Bermulanya sembang dengan bertanya khabar dari Nursayafikah Shaari kepada Moktar Senik. Lihat tarikh tersebut 16/11 Moktar Senik maklumkan beliau ada di Batu Pahat dan mempunyai 2 program di Batu Pahat iaitu selepas maghrib dan selepas isya. Penyokong Pas boleh semak jadual Moktar Senik pada 16/11 benarkah beliau berada di Batu Pahat dan menghadiri 2 program selepas maghrib dan selepas isya.


Janji temu selepas program di Batu Pahat.

Ini adalah mesej selepas Moktar Senik selepas program di Batu Pahat dan dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur. Penyokong Moktar Senik terutamanya kawan-kawan rapatnya boleh pastikan adakah benar Moktar Senik pulang ke Kuala Lumpur pada malam itu. Lihat tarikh 16/11 bermaksud Moktar Senik memulakan sembang pada malam itu sebelum pukul 12 malam dan mesej "okey... jgn tertidur dalam bilik air dah laa" di balas selepas pukul 12 malam dan masuk tarikh 17/11.









Acara memancing Mokhtar Senik bermula awal pagi dengan umpan Nursyafikah baru selesai mandi dan kemudiannya mula bertanya tentang masalah beliau dengan bekas suaminnya. (Ketika ini Mokhtar Senik di dalalam kereta dalam perjalanan dari Batu Pahat ke Kuala Lumpur.) Nursyafikah mula memancing dengan cerita-cerita rekaan masalah beliau dengan suaminya sehinggalah ke screenshoot ke 12 Nursyafikah sudah mula memberi umpan suaminya pernah mengambil gambar-gambar bogelnya dan Mohktar Senik masih memusing-musing sekeliling umpan dengan berlapikkan nama Allah.



Mesej ini Mokhtar Senik memberitahu beliau masih dalam perjalanan ke KL. Admin facebook Nursyafikah tertekan call di messenger tapi tidak di jawab sebab ada kawan bersamanya di dalam kereta (kawan yang bersama Mokhtar Senik boleh sahkan ada tak panggilan dari mesengger Mokhtar Senik pada pagi itu semasa dalam kereta) namun Mokhtar Senik ingat Nursyafikah betul-betul call dia dan berjanji akan call semula Nursyafikah bila sampai ke rumah Kuala Lumpur.


Yang ini Mokhtar Senik memaklumkan beiau kini sudah sampai ke Seremban dalam perjalanan ke Kuala Lumpur (Kawan Mokhtar Senik boleh sahkan betul atau tidak)



Mesej seterusnya admin facebook Nursyafikah mula memancing dengan umpan mandi. Mokhtar Senik mula menghidu umpan dengan emoji seronok.






16 hingga 19 umpan yang di lontarkan dah di makan Mokhtar Senik. Tunggu sambungan lepas ini admin Nursyafikah mula memberi gambar-gambarnya dari berkemban hingga berbogel.


To be continued

Kanak-Kanak Masuk ICU Sebab Makan MADU


Seorang Ibu masuk ke bahagian kecemasan dengan tergesa-gesa membawa bayinya yang baru berusia 2 bulan.

“Kenapa ni Puan?”, Tanya seorang medical assistant yang menjaga kaunter depan
“Anak saya ni dah lembik. Tak bermaya. Nafas pun tersekat-sekat. Dah seminggu tak buang air besar”, Jelas ibu kepada MA dengan air mata yang berlinangan.

Bayi itu dibawa ke zon merah dan tiub terus dimasukkan ke dalam salurang pernafasan. Ini bertujuan untuk membantu pernafasan bayi yang sedang lemah.

Doktor yang bertugas pun bertanyakan beberapa soalan berkenaan keadaan bayi sebelum ini. Ibu kata yang bayinya batuk dan selsema 2 minggu lepas. Madu pun diberikan oleh ibu tersebut untuk merawat batuk dan selsemanya.

Tetapi keadaan bayi menjadi lebih teruk pada seminggu ini. Bayi kurang menyusu. Leher jadi lembik. Tidak buang air selama seminggu. Perut nampak kembung.

Dengar je pemberian madu, Ianya mengingatkan satu jangkitan kuman yang sangat jarang berlaku dinamakan sebagai keadaan Botulism. Perkara ini disebabkan jangkitan bakteria Clostridium Botulinum yang berbentuk spora di dalam madu.

berkenaan bayi yang sudah mengalami penyakit Botulism

KES BOTULISM

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kes kanak-kanak yang menghidapi penyakit Botulism disebabkan pemberian madu. Kanak-kanak itu datang sama seperti kejadian di atas dan ini bukan kes pertama yang telah berlaku.

Di negara-negara lain, sudah banyak kes seperti ini termasuk di Amerika syarikat sendiri.
Kesemua otot bayi boleh menjadi lemah terutamanya saluran permakanan bayi. Ini menyebabkan bayi tidak boleh membuang air besar berhari-hari.

Jika toksin yang dihasilkan oleh bakteria itu masuk ke dalam darah, ia akan mengganggu organ-organ lain. Bayi akan mempunyai leher yang lembik, kaki dan tangan tidak bergerak dan lebih teruk lagi kanak-kanak tidak mampu bernafas dengan sendirinya.

hqdefaultKanak kanak akan mempunyai otot yang lemah jika terkena jangkitan ini
MADU DAN BAKTERIA CLOSTRIDIUM BOTULINUM

Madu mempunyai pelbagai manfaat terutamanya dalam melawan jangkitan bakteria.
Beberapa tahun kebelakangan ini, madu digunakan sebagai ‘wound managament'(rawatan luka) di hospital. Ia sangat berkesan sehingga mana ia mampu membunuh bakteria yang sangat kuat seperti Methicillin-Resistant Staphylococcus Areus(MRSA).

Tetapi ada satu jenis kuman yang boleh berubah kepada bentuk spora ketika mana dalam keadaan stress. Dalam keadaan spora, ia dapat melindungi diri daripada kepanasan yang tinggi, kadar pH dan kepekatan yang ekstrim dan banyak lagi.

Bakteria ini dipanggil sebagai Clostridium Botulinum dan ia mampu terus hidup di dalam madu yang berkeadaan yang ekstrim.

Kajian mendapati sebilangan kecil madu mempunyai kehadiran spora Clostridium.
honey-625_625x421_41461133357Madu mempunyai pelbagai manfaat. Tetapi ia merbahaya jika diberi kepada kanak-kanak kurang daripada 1 tahun

PENDAPAT KAMI BERKENAAN HUKUM PEMBERIAN MADU

Kanak-kanak yang berumur kurang dari setahun mempunyai sistem imun yang masih tidak terbentuk dengan sempurna. Ini membuatkan mereka senang terkena jangkitan kuman tersebut jika dibandingkan dengan orang yang sudah dewasa.

Disebabkan keburukan pada bayi melebihi manfaat madu itu sendiri, maka pemberian madu adalah dilarang bagi kanak-kanak berumur kurang daripada setahun.

Ia bertepatan dengan keadah fiqh yang dinamakan sebagai Ad Dharar Yu Zal yang bermaksud kemudharatan perlu dihapuskan. Di dalam konsep ini mempunyai beberapa pecahan termasuk MENOLAK KEMUDHARATAN LEBIH UTAMA DARI MENGAMBIL KEBAIKAN.

Di dalam konsep ini kita sedar bahawa madu ada manfaatnya. Tetapi kanak-kanak yang berumur kurang daripada setahun akan mempunyai risiko jangkitan Botulism jika kita berikan madu. Sebab itu kita menyarankan untuk tidak memberikan madu pada kanak-kanak tersebut.

MENOLAK PEMBERIAN MADU PADA BAYI YANG KURANG DARIPADA SETAHUN BUKANLAH MENUNJUKKAN IMAN YANG LEMAH. MALAH IA MENGANGKAT AKAL MANUSIA SAMA SEPERTI KEMULIAAN YANG ALLAH TELAH BERIKAN KEPADA KITA.
Untuk pembacaan lanjut berkenaan kelebihan madu, anda boleh baca link ini.

Tebas pokok pandan nak cari berlian? Mengarut!


Baru-baru ini admin terserempak dengan sebuah artikel di Facebook yang mencadangkan pokok pandan sesuai untuk dijadikan sebagai tempat untuk mencari berlian.
pandanus

Sebenarnya, artikel ini sudah lebih setahun diterbitkan di jurnal Economic Geology oleh seorang ahli geologi, iaitu Stephen E. Haggerty. Di dalam artikel tersebut, beliau menemui kawasan Kimberlite (sejenis batuan yang berpotensi mengandungi berlian) di Liberia, 

Barat Afrika. Perlu diambil kira bahawa kawasan berkenaan sudah menjadi tumpuan perlombongan berlian dari longgokan plaser, cuma ekspedisi yang diketuai oleh ahli geologi tersebut bertujuan mencari sumber berlian berkenaan (kimberlite pipes). Beliau mendapati, pokok Pandanus candelabrum atau lebih dikenali sebagai pokok pandan hidup lebih subur di atas tanah kimberlite berbanding di kawasan sekitar. Pautan di bawah membawa anda kepada artikel asal yang diterbitkan DISINI


Tetapi, jika sudah diterbitkan, mengapa penulis kata idea menebas pokok pandan untuk mencari berlian mengarut?

Pertama sekali, perlu diberi perhatian bahawa TIADA BATUAN KIMBERLITE DI MALAYSIA. Berbeza dengan Liberia yang sering dilanda peperangan, Malaysia sudah mempunyai peta geologi yang menyeluruh hasil kajian sejak sebelum merdeka lagi. Namun, tiada penemuan longgokan berlian komersial yang ditemui malah tiada pun kawasan yang mendandungi batuan kimberlite ini. Jika inginkan peta geologi Malaysia, boleh dapatkan di Jabatan Mineral dan Geosains (JMG).

Kimberlite biasanya ditemui di perisai benua yang berusia berbilion tahun seperti di Kanada, Afrika Selatan dan juga Russia. Liberia (di mana penemuan pandan sebagai penanda kimberlite) juga terletak di atas perisai benua. Malaysia tidak terletak di kawasan seperti ini. Kimberlite merupakan batuan yang berasal dari mantel bumi yang naik ke atas dan membawa sekali berlian yang ada. Rajah di bawah menunjukkan perkaitan antara berlian dan kimberlite.
kimberlite
Habis tu, kenapa makcik kepada kawan adik sepupu saya punya jiran jumpa berlian bawah pokok pandan dia?

Pertama, apa makcik tu jumpa mungkin BUKAN BERLIAN. Tetapi kemungkinan apa yang ditemui itu adalah KUARZA yang banyak didapati dalam tanah laterit yang mudah dijumpai di Malaysia. Warnanya sama sahaja, kuarza juga mineral yang keras (walaupun tidak sekeras berlian). Jika mereka yang tidak tahu membezakan antara dua mineral ini pasati terkeliru dengan rupa dan warna. Sebab itu wujud peribahasa ‘hanya jauhari yang mengenal manikam’ – hanya orang yang arif (pakar) yang mengenal permata (termasuk berlian).
untitled

Dah tak payah pergi tebas pokok pandan orang, buat masak lagi best.

Monday, 5 December 2016

‘Jangan Bangga Dengan Anak Yang Gebu dan Montel’ – Dr Zubaidi



Mungkin ramai ibu bapa yang tidak sedar sebenarnya anak yang montel dan gebu itu sebenarnya bukanlah petanda anak itu sihat. Sebaliknya, sekiranya tidak dibendung pada peringkat awal, ianya boleh menular menjadi masalah obesiti di kalangan kanak-kanak.

Masalah obesiti ini sebenarnya disebabkan oleh sikap ibubapa sendiri yang kebanyakkan dilihar gemar memanjakan anak-anak mereka dengan makanan secara berlebihan dengan niat supaya anak-anak cempat membesar.


jangan-bangga-dengan-anak-yang-gebu-dan-montel2

Selain daripada itu, peranan pengasuh juga dilihat turut menyumbang kepada permasalahan ini.

Stigma di kalangan masyarakat kita turut menjadi salah satu sebab mengapa masalah obesiti di kalangan kanak-kanak ini gagal dibendung dari peringkat awal di mana majoriti ibu bapa akan berasa malu sekiranya anak-anak mereka bertubuh kurus dan tidak gebu.

Menurut Doktor Zubaidi Hj Ahmad, ramai ibu bapa yang menganggap anak yang montel atau tembam itu kelihatan comel dan sihat.

Risau dengan perkembangan ini, doktor ini turut berkongsi pendapat beliau di laman Facebook beliau di bawah:

Ramai menganggap bahawa jika anak mereka montel atau temban, ia menandakan anak itu sihat. Malah saya sering ditanyakan bagaimana mahu “menggemukkan” anak mereka walaupun berat badan mereka masih dalam lingkungan yang seiringan dengan usia.

jangan-bangga-dengan-anak-yang-gebu-dan-montel3

Ramai yang tidak sedar ia boleh mengundang obesiti di kalangan kanak-kanak sehingga meninggatkan risiko mendapat penyakit kronik ketika awal usia kedewasaan mereka.

Sebab itu saya banyak mendapat kes di mana baru berusia 20an, telah mengalami diabetis dan tekanan darah yang tinggi. Kerana kebanyakan kanak-kanak yang obes akan terus kekal obes apabila mereka dewasa.

Baru ini ada seorang remaja berusia 19 tahun, minum air berkarbonat setiap hari. Bila kerap kencing di waktu malam, saya melakukan ujian gula dalam darah secara rambang, bacaannya 18. Bila disuruh puasa esoknya masih lagi 14.

Jadi bagi anak yang terlalu obese, kurangkan penggunaan air manis dan jajan yang kebanyakannya penuh dengan gula, MSG dan garam.

Sayangilah anak kita kerana mereka tidak pandai memilih.

(Video) Awek melayu Curi Barang Kosmetik, Sumbat Dalam Tetek


BATU PAHAT, JOHOR - Sebuah butik di Parit Raja mengalami kerugian RM1,000 - RM2,000 selepas beberapa barang kosmetiknya dicuri sekumpulan gadis, semalam.

Dalam kejadian yang berlaku di butik Blackcube Rich itu, empat suspek dianggarkan berusia 20'an itu masuk ke butik berkenaan dan mencuri beberapa barangan kosmetik.

Pada waktu itu, hanya tiga kakitangan yang bertugas. Namun pada waktu itu, salah seorang sedang berehat, seorang lagi sedang membetulkan printer dan seorang lagi sedang melayan salah seorang suspek.

Di dalam kesempatan itu, tiga lagi rakan suspek berlegar di dalam butik berkenaan dan mengambil beberapa barangan dan dimasukkan ke dalam baju dalam serta beg tangan sebelum kesemua mereka meninggalkan premis itu.

Video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) kejadian itu kini mula tersebar di media sosial. Malah gambar keempat-empat suspek yang terlibat juga berjaya diperolehi.



Gambar sebelum/selepas kejadian | Foto - Netizen
Difahamkan, pemilik butik berkenaan telah membuat laporan polis untuk diambil tindakan terhadap empat suspek tersebut.


 

Kawal Penggunaan Gajet Anak Anda

KAWAL PENGGUNAAN GAJET ANAK ANDA


Satu…kosong…dua…satu…bilik satu…

Faizol masuk ke dalam bilik konsultasi bersama ibunya. iPad masih digenggaman tangan. Sambil berjalan masuk, sambil matanya melekat pada skrin iPad.

“Ultaraman Taro bertukar!...Bang bang boom bang”

Volume iPad ditahap maksimum. Satu bilik berkumandang lagu Ultaman Taro. Hampir 5 minit berlalu, Faizol tidak langsung mendongakkan kepalanya untuk melihat keadaan sekeliling. Matanya tidak berganjak dari skrin iPad. Mainan video Ultraman Taro sudah berakhir, diganti pula dengan siri Doraemon. Doraemon bukan dialih bahasa, tapi dalam Bahasa Jepun.

“Faizol faham ke Bahasa Jepun?” aku cuba berinteraksi dengan Faizol. Tapi tidak diharaukan.

Ibunya merampas iPad dari tangan Faizol. “Enough Faizol. Doktor tengah nak cakap tu!”
Terus Faizol menjerit. Menjerit dengan sekuat hati. Faizol meronta – ronta baring diatas lantai. Segala usaha untuk menenangkannya tidak berjaya. Puas ibunya cuba pujuk.

Faizol bukan seorang. Anak – anak seperti Faizol boleh dilihat di merata – rata. Lihat sahaja ketika Hari Raya. Anak – anak berumur kurang dua tahun duduk diam berjam – jam hanya melihat gajet.

“Paksu dah datang ni, Ihsan. Pergi salam.”
….tiada response. Menyahut tidak, angguk pun tidak. Seolah – olah tidak mendengar apa yang ada di keliling.

Adakah ia autism? Adakah ADHD?

Tidak semestinya. Mungkin BUKAN kedua-duanya. Masalahnya mungkin dihadapan mata anak anda.

Menurut American Academy of Pediatrics (AAP), penggunaan peranti seperti ipad, tablet dan telefon pintar adalah TIDAK DIGALAKKAN untuk kanak – kanak kurang 18 bulan (kecuali untuk kegunaan Skype atau Facetime). Berapa ramai kanak – kanak yang kita lihat menggunakan peranti media seawal umur satu tahun di sekeliling kita? Malah ada yang memperkenalkan gajet kepada kanak – kanak sewal umur 8 bulan.

Menurut AAP juga, gajet boleh diperkenalkan kepada kanak – kanak antara 18 bulan hingga 24 bulan untuk menonton program yang berMUTU jika ia DITONTON BERSAMA IBU BAPA. Kata kunci disini adalah;

1.Program bermutu.
Bukan Doraemon, bukan Ultraman, bukan Hagemaru. Tetapi program educational seperti Elmo’s World dan Sesame Street.

2.Bersama Ibu Bapa.
Anak dan ibu atau bapa menonton bersama. Berinteraksi bersama dengan watak yang ditonton. Anak – anak boleh bertanya kepada ibu bapa. Ada interaksi yang boleh memperkukuhkan keupayaan social anak – anak. Bukan memberi anak gajet supaya mak ayah boleh menonton Extravaganza atau Raja Lawak.

Bagi kanak – kanak yang berumur antara 2 hingga 5 tahun pula, penggunaan gajet sepatutnya dihadkan selama hanya SATU JAM SEHARI. Cuba lihat anak – anak kita. Berapa jam mereka berdepan dengan gajet?

Mengapa penting untuk ibu bapa mengawal penggunaan gajet anak – anak?

Perkembangan kanak – kanak melalui beberapa fasa atau milestones. Setiap fasa perkembangan terdiri daripada komponen; social dan emosi (1), bahasa dan komunikasi (2), kognitif (3), dan pergerakan fizikal (4). Apabila anak – anak disuap dengan gajet, komponen perkembangan social, emosi, bahasa dan komunikasi akan terjejas. 

Bagaimana emosi anak akan berkembang? Apabila menangis, gajet akan diberi untuk memberhentikan teriakan si anak kecil. Tidak perlu si anak menggunakan potensi dirinya untuk cuba memberitahu ibu bapa apa yang menyebabkan dia menangis. Suka saya tunjukkan gambar bagaimana Putera William berinteraksi dengan anaknya, George. Lihat posisinya. Putera William akan bercakap secara berdepan dengan George at eye level. Interaksi begini amat efektif untuk perkembangan interaksi social.



Gajet juga memberikan instant gratification kepada anak – anak. Untuk dapatkan hiburan, tekan butang play. Nak lihat gambar, swipe saja jari. Apabila di dunia nyata, anak – anak ini menjadi tidak sabar. Jika hendakkan susu, tak boleh tunggu untuk dipanaskan. Terus mengamuk. Tantrum.


Gambar dari Famlii.com

Berwaspada lah ibu bapa sekalian. Memang ‘best’ bagi anak gajet tu. Boleh la berehat seketika tanpa diganggu, tapi ia hanya kebaikan pada masa yang pendek. Kesan jangka panjang perlu difikirkan dengan teliti.

*******************************************

Ringkasan Cadangan American Academy of Pediatrics dalam pengawalan penggunaan peranti media.

1. Kanak – kanak berumur kurang 18 bulan TIDAK DIGALAKKAN mengguna gajet kecuali untuk membuat video call ke keluarga terdekat.

2. Kanak – kanak antara 18 hingga 24 bulan boleh menonton program BERKUALITI bersama dengan ibu bapa.

3.Kanak – kanak antara 2 hingga 5 tahun boleh menonton program berkualiti selama hanya SATU JAM sehari.

4.Elakkan penggunaan gajet sebagai alat untuk menenangkan kanak – kanak meragam.

5.Elakkan penggunaan gajet di bilik tidur, waktu makan dan waktu bersama ibu bapa.


6.Elakkan program yang bergerak laju (fast paced) dan mempunyai isi kandungan yang ganas.

***setakat ini masih tiada cukup data yang kuat untuk mengaitkan autism & gajet.
Penulisan ini TIDAK mengaitkan Autism & gajet tetapi hanya perkongsian untuk memperkukuhkan perkembangan sosial & minda anak anak kecil

Berhati-hati Menggukana Kad Debit Anda di TESCO




Berhati-hati dengan penggunaan debit kad Maybank yang baru ini. 

25 November, guna di Tesco Stargate. Tetapi Salesgirl kata tak boleh digunakan. Jadi, bayarlah secara tunai RM2++. 

27 November, buka Maybank2u nak transfer duit pada kawan. Hairan tengok ada pengurangan baki. Bila semak punya semak, ada duit ditolak ketika shopping di Tesco 25 November lalu. Bukan sekali, tetapi dua kali. Terus bergegas mencari resit. Mujur masih ada dan terus ke Tesco. 

Rupa-rupanya ini bukan kes pertama, tetapi sudah ada banyak kes sebelum ini. Yang membuatkan orang marah ialah, mereka dah tahu penggunaan kad ada masalah, kenapa tak maklumkan kepada pelanggan? Memang kena 'soundlah' kakitangan di Customer Service itu. 

Kemudian kakitangan ini minta fotostat pelbagai benda berkaitan sebagai bukti. Terpaksa pergi cari Cyber Cafe yang boleh print penyata bank dari Maybank2u. 
Selepas serah semua dokumen yang dipinta, kakitangan itu minta tunggu seketika. Kita pun tunggulah lama sampai berjanggut, bayangnya pun tak nampak. Kemudian datang pula kakitangan yang lain dan terus tanya dia sama ada boleh tak kalau nak jumpa pegawai yang bertanggungjawab ke atas kes ini. Terus dia minta nombor telefon dan beritahu akan menghubungi saya kalau ada apa-apa perkembangan. 

28 November, tunggu pun tunggu, tak ada maklumbalas. Saya pergi semula ke Tesco untuk tanya status kes. Jawapan yang sama diterima. 

Kami akan call akak nanti ya. Proses itu tak tahulah cepat atau lambat. 

Pasrah, andai rezeki ada, adalah. Kalau tak ada rezeki, redha. 

Saya menghubungi pihak Maybank dan ke kaunter. Report dari Tesco dan Maybank dah ada, cuma tunggu duit dikembalikan. Tak kisah cepat atau lambat. Janji duit saya dikembalikan. 

2 Disember, Alhamdulillah duit saya telah dipulangkan ke dalam akaun. 

Jadi selepas ini, beringatlah selalu untuk semak baki dalam akaun bank. Bila dah terkena sekali, mungkin selepas ini tak berani dah nak gunakan debit. Kembali ke cara lama, tunai sahaja. Akak

Friday, 2 December 2016

Video Najib Razak: Setiap Butir Beras yang Kita Makan Itu Adalah kerana UMNO


Dari kecil kita diajar oleh ibu bapa, guru dan pelbagai sumber bahawa setiap rezeki termasuk setiap butir beras datang dari Allah. Setiap perbuatan jika diniatkan kerana Allah, termasuk makan nasi akan dikira sebagai ibadah dan bakal beroleh ganjaran kebaikan dari Allah.

Namun sampai di Perhimpunan Agung Umno, ada pula yang ajar supaya beringat bahawa setiap butir beras yang dimakan itu adalah kerana Umno.


Sebelum UMNO wujud kat Tanah Melayu ini, mungkin tok nenek moyang kita tak makan nasi, kerana setiap butir beras yang kita makan adalah kerana UMNO.


Kalau setiap butir beras yang dimakan adalah kerana UMNO, takkan lah masih wujud orang yang tak mampu nak makan nasi pun kat Malaysia ni?


Bab pemberi rezeki nak klaim, tapi pemberi kemiskinan tak nak klaim pula itu kerja UMNO?

Sungguh bangga Najib Razak dengan mereka yang terlalu TAKSUB memuji UMNO sampai ke tahap mendewa-dewakan parti UMNO..


SEMAKIN TAKSUB PADA UMNO SEMAKIN MERAPU, TIDAK KIRA DOKTOR TIDAK KIRA USTAZ MAHU PUN USTAZAH.. KEJAHILAM JUGA YANG MEREKA JAJA...
Take Note: "Setiap butir beras kita makan kerana izin Allah bukan kerana Umno..."


TERIMA KASIH

"Hak keistimewaan Melayu akan lenyap sekiranya DAP berkuasa," luah Najib


Datuk Seri Najib Razak berkata pilihan raya umum ke-14 (PRU14) adalah penentuan sama ada keindukan kerajaan pimpinan Umno dikekalkan atau memilih kerajaan baharu yang diterajui DAP.

Presiden Umno berkata rakyat Malaysia, terutama orang-orang Melayu dan Bumiputera berdepan persimpangan paling genting dalam sejarah politik negara untuk membuat keputusan antara dua pilihan tersebut.

Najib berkata demikian dalam ucapan dasarnya sempena Perhimpunan Agung Umno 2016 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di Kuala Lumpur, hari ini.

Perdana menteri memberi amaran keindukan kepimpinan tidak boleh dipandang ringan kerana banyak hak dan keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera akan lenyap serta pupus sekiranya DAP berkuasa.

Selain itu, Najib berkata Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang menjadi kebanggaan orang Melayu dan Bumiputera selama 60 tahun juga tidak akan mampu mengekalkan falsafah penubuhannya.

Thursday, 1 December 2016

Tinggalkan Malaysia jika tidak suka kerajaan Barisan Nasional - Ketua Wanita Umno


KUALA LUMPUR, 30 Dis: KEADILAN Negeri Pahang mengutuk serta mengecam sekeras-kerasnya perbuatan biadab dan kurang ajar Ketua Wanita Umno dari Kuantan yang meminta rakyat yang tidak suka kepada Kerajaan BN agar keluar dari negara ini.

Ketua Wanita Umno tersebut, Datuk Zaiton Mat berkata “Tinggalkan Malaysia jika tidak suka kerajaan BN”. Zaiton berkata demikian selepas mengetuai 50 anggota Umno Kuantan dan Paya Besar yang membuat laporan polis di Balai Polis Kuantan semalam, lapor The Star.Laporan polis itu dibuat kononnya ada cadangan untuk guling kerajaan pada 31 Disember ini di Dataran Merdeka.

Biro Komunikasi KEADILAN Pahang W Fauzudin  dalam satu kenyataan mediaberkata kenyataan Zaiton itu jelas menampakkan beliau tidak layak menjadi pemimpin kerana terlalu mudah terpedaya dengan propaganda murahan media yang beliau sendiri tidak tahu asas dan bukti tuduhan jahat tersebut.

“Mungkin berasa tertekan dengan kecaman rakyat terutamanya dari mangsa-mangsa banjir sekitar Kuantan, Indera Mahkota, Paya Besar dan beberapa kawasan lain di negeri ini terhadap Kerajaan Negeri dan Pusat yang jelas gagal bertindak pantas membantu mangsa-mangsa banjir maka beliau ingin mengalih perhatian kepada isu yang sengaja diada-adakan.

“Bahkan di kawasan Najib sendiri iaitu di Pekan terdapat mangsa-mangsa banjir yang terpaksa meminta bantuan dari Wakil Rakyat dari PR di kawasan lain kerana tindakan lembab pihak kerajaan membantu mereka”, katanya .

Beliau berkata paling mengecewakan Ketua Wanita ini apabila lebih 100 orang ahli Umno dari Kuantan bertindak meninggalkan parti tersebut dan menyertai KEADILAN kerana kecewa dengan sikap pemimpin Umno yang tidak peka dengan kesusahan rakyat menghadapi banjir. Di waktu rakyat berlapar dan rumah mereka ditengelami air, pemimpin Umno bersorak riang di PWTC dan hanya datang menemui rakyat setelah keadaan banjir hampir pulih.

“Sikap ego dan sombong Ketua Wanita ini pasti tidak akan dilupakan oleh rakyat di negeri ini. Bayangkan jika di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat, para penyokong Umno/BN diminta tinggalkan negeri tersebut apakah akan terjadi kepada negara ini?

“Kebebalan Ketua Wanita ini amat memalukan kerana gagal tampil untuk berhujah sebaliknya membuat kenyataan kebudak-budakan”, ujarnya dalam kenyaatan tersebut.

Sementara itu Ketua Wanita KEADILAN Zuraida Kamaruddin menyelar  kenyataan Ketua Wanita Umno Kuantan, Datuk Zaiton Mat bermati-matian mempertahankan kerajaan minoriti BN dan tergamak mengusir rakyat yang tidak sehaluan menunjukkannya buta terhadap masalah rakyat.

“Ketua Wanita Umno itu membutakan mata terhadap masalah rakyat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya berbeza dengan Pakatan rakyat yang lebih inklusif memenangi hati rakyat dengan cuba memberi khidmat secara ikhlas, pemimpin Umno gagal memahami apa yang baik dan betul untuk rakyat.

Zuraida turut mempersoalkan kewajaran cabaran Zaiton memandangkan keputusan pilihan raya lalu memperlihatkan hanya 47 peratus rakyat Malaysia menyokong BN

“Tiada seorang pun ahli Umno diminta supaya meninggalkan negara ini walaupun mereka sudah menjadi golongan minoriti di negara ini,” kata Zuraida.

Kata Zuraida, kenyataan Zaiton menunjukkan sikapnya yang tidak bertamadun dan ketinggalan zaman.

“Punca kemerosotan teruk sokongan rakyat kepada Umno-BN kerana orang Melayu mula sedar bahawa selama ini mereka tertipu.

“Dasar Ekonomi Baru yang kononnya diwujudkan kononnya bagi meningkatkan ekonomi Bumiputra hanya mengayakan segelintir kroni.

“Kegagalan tersebut membuktikan Umno bukanlah juara orang Melayu. Pemimpin mereka sibuk memperjuangkan poket sendiri, sedangkan majoriti rakyat terbeban dengan cukai dan kenaikan harga barang,” kata Zuraida.

“Zaiton dituntut meminta maaf atas ketelanjurannya mengeluarkan kenyataan yang mengguris hati rakyat Malaysia,” tegas Zuraida.